Duitsland naar kleiner leger

De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg heeft maandag plannen gepresenteerd voor de omvorming van de Bundeswehr tot een kleinere, maar effectievere krijgsmacht. Ze voorzien allemaal in de inkrimping van de huidige krijgsmacht van 250.000 militairen met een groot aantal dienstplichtigen, naar een strijdmacht van ongeveer 170.000.

De minister zelf sprak zijn voorkeur uit voor een leger dat voornamelijk uit beroepsmilitairen en reservisten bestaat, aangevuld met ongeveer 7500 vrijwilligers. "Door de dienst aantrekkelijk te maken, kunnen wij mensen overhalen vrijwillig tot het leger toe te treden", zei Guttenberg. Hij zei dat de dienstplicht niet wordt afgeschaft, maar opgeschort.

De liberale coalitiepartner FDP is voor afschaffing van de verplichte militaire dienst, maar de christen-democratische CDU/CSU zijn daar sterke voorstanders van. "'Iedere burger is de verdediger van de natie', ligt in de ideologie van de unie verankerd", zei het Bondsdaglid Ernst-Reinhard Beck. In juni besloot het parlement al de diensttijd van negen maanden terug te brengen tot zes.

Guttenberg benadrukte dat de discussie over de dienstplicht de noodzaak om de Bundeswehr te hervormen niet naar de achtergrond mag dringen. "Belangrijk en beslissend is dat wij gefocust blijven op nationale veiligheid in de toekomstige opzet."

Sinds de Duitse eenwording in 1990 is de militaire horizon van Duitsland aanzienlijk gewijzigd. In 1992 doorbrak de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl het na de Tweede Wereldoorlog ontstane taboe om Duitse troepen over de grens in te zetten met het besluit om een VN-missie in Cambodja met legerartsen te ondersteunen. Inmiddels bevinden zich 6500 Duitse militairen in het buitenland: 4340 in Afghanistan, veertienhonderd in Bosnië en kleinere contingenten voor de Hoorn van Afrika, bij Unifil in Libanon en elders.

Duitsland naar kleiner leger
Duitsland naar kleiner leger (Foto: Novum)