Uitslagen Eredivisie speelronde 3

Dit weekend werd de derde speelronde afgewerkt in de Eredivisie. Feyenoord verspeelde wederom punten, FC Twente boekte haar eerste overwinning. PSV blijft koploper dankzij een 3-1 overwinning op AZ.

Excelsior, voor velen de gedoodverfde degradant van dit seizoen, heeft na drie duels al twee overwinningen behaald. Vorige week werd nog verrassend Feyenoord verslagen met 3-2, vrijdag was het te sterk voor medekoploper N.E.C. Nijmegen. N.E.C. kwam aanvankelijk nog wel op voorsprong via Vleminckx, maar na rust was die voorsprong in een tijdsbestek van drie minuten omgebogen in een achterstand. Clasie (53e minuut), en Bovenberg (56e minuut) zorgden voor de 2-1. N.E.C kwam in de 73e minuut nog op gelijke hoogte door een doelpunt van Sibum, maar vijf minuten later stond Excelsior al weer voor door Bergkamp. N.E.C. probeerde nog wel de gelijkmaker te forceren, maar in de 92e minuut maakte Fernandez, die er een gewoonte van lijkt te maken in blessuretijd te scoren, aan alle Nijmeegse hoop een eind door de 4-2 binnen te schieten.

Ron Jans heeft zijn eerste overwinning als coach van sc Heerenveen te pakken. In het eigen Abe Lenstra-stadion werd NAC Breda met 3-1 verslagen. NAC Breda stond onder leiding van John Karelse, Gert Aandewiel en Arno van Zwam, aangezien Robert Maaskant gistermorgen bekendmaakte per direct te vertrekken naar de Poolse club Wisla Kraków. Het trio maakte een droomstart in Heerenveen, want al na 42 seconden lag de bal in het net. Steppe verkeek zich op een schot van Amoah, waarna de 0-1 een feit was. NAC gaf geen goed gevolg aan de vroege voorsprong, want de van Heracles overgekomen Dost trok de stand na 26 minuten weer gelijk 1-1. Het leed werd nog groter voor NAC, want in de 59e minuut werkte Luijckx de bal achter zijn eigen doelman Ten Rouwelaar. In de 77e minuut besliste Dost met zijn tweede van de avond de wedstrijd: 3-1. NAC staat nu gedeeld laatste, samen met Willem II. Beide ploegen hebben nul punten uit drie duels. De ploeg uit Breda speelde wel al een keer gelijk (1-1 tegen AZ), maar begon de competitie met één punt in mindering.

ADO Den Haag heeft de eerste punten van het seizoen binnen. Op bezoek bij VVV-Venlo werd met 2-3 gewonnen. Debutant Boelykin zorgde al na twee minuten voor een 0-1 voorsprong. In de 23e minuut trok Ahahaoui de stand weer gelijk: 1-1. Boekilyn wist na rust zijn tweede van de middag te maken, in de 61e minuut werd het 1-2. In de 69e minuut lag de wedstrijd enkele tijd stil, toen er onweer in de lucht hing, twijfelde arbiter Nijhuis geen moment en nam alle spelers mee naar binnen. Na 20 minuten was de lucht geklaard en kon de wedstrijd worden voortgezet. VVV had het betere van het spel en de gelijkmaker leek in aantocht. Zonder succes, want Verhoek scoorde namens ADO Den Haag aan de andere kant van het veld, 1-3, waarna de wedstrijd gespeeld leek. Boymans dacht daar echter anders over en maakte in de 92e minuut nog de 2-3. Gejaagd werd nog op de 3-3, maar daar duurde de wedstrijd te kort voor. VVV en ADO staan nu respectievelijk twaalfde en dertiende, met allebei één overwinning in drie duels.

El Hamdaoui maakte in het met 3-0 gewonnen duel van Roda JC Kerkrade de vijftigduizendste Eredivisiegoal. De eerste Eredivisiegoal werd in 1956 gemaakt door Tonny van der Linden, die namens DOS de 1-0 aantekende in het uiteindelijk met 2-3 verloren duel tegen Sparta.

De Wedstrijd van de Week was die tussen AZ en PSV. Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd.