VVD en D66 willen overleg over NSB-kranten

Het voornemen van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om historische teksten zoals oude NSB-kranten op internet te zetten, kan bijdragen aan het historisch besef. Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) moet daarom in overleg treden met de KB om het conflict met Justitie op te lossen, vinden VVD en D66.

De KB is bezig een groot deel van de kranten die tussen 1618 en 1995 zijn verschenen online te zetten. Daaronder bevinden zich ook NSB-kranten. Hierop waarschuwde Justitie dat de bibliotheek het risico loopt voor de rechter te worden gedaagd. Het publiceren van haatzaaiende teksten is namelijk strafbaar.

De KB wil de stukken echter publiceren en wees erop dat er meer historische teksten al via het internet te raadplegen zijn die mogelijke haatzaaiende elementen bevatten.

VVD en D66 hebben Kamervragen gesteld over de kwestie. Zij willen weten wat er precies tegen de KB is gezegd. Daarnaast willen de liberale fracties van de bewindsman weten welke criteria er moeten gelden bij het beoordelen van het publiceren van dergelijke teksten.