Bierfiets van de weg gehaald in Groningen

Een bierfiets van studentenvereniging Bernlef is maandag in Groningen van de weg gehaald. Het voertuig voldoet niet aan de voorwaarden van een fiets, zo kreeg de studentenvereniging te horen. Het van de weg halen van de fiets is het gevolg van een uitspraak van een kantonrechter in Amsterdam een kleine twee weken geleden.

De rechter stelde dat volgens de Regeling Voertuigen fietsen op meer dan twee wielen niet breder mogen zijn dan 1,50 meter. De meeste bierfietsen in Nederland zijn veel breder, zoals ook de fiets van de studentenvereniging. "Onze fiets is twee meter breed. We kregen te horen dat onze fiets niet voldoet aan de voorwaarden", zegt bestuurslid Mirte de Haan.

De studentenvereniging trekt volgens De Haan elk jaar tijdens de introductieweken de stad in met de fiets. "Iedereen die er een rondje op wil maken, mag dat doen. Het is nog nooit fout gegaan." Op de Vismarkt en in de Tuinstraat werden leden van de vereniging aangesproken door agenten. "Dat mochten we beschouwen als een eerste waarschuwing. Als we erop bleven fietsen, zou de bierfiets in beslag worden genomen", vertelt voorzitter Hilde Houtsma.

Dinsdag is bij de gemeente nog wel gevraagd of de studentenvereniging voor deze week een ontheffing kon krijgen voor het gebruik van de fiets, zegt De Haan. "Maar daar voelde de gemeente niets voor." Voor volgend jaar gaat de studentenvereniging proberen wel een ontheffing te krijgen.