Deel pensioenen vanaf volgend jaar verlaagd

Pensioenfondsen met grote financiële problemen moeten vanaf volgend jaar de pensioenen gaan verlagen. Dat heeft demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om een klein aantal pensioenfondsen. Eigenlijk hadden zij uitstel gekregen tot 2012 om hun financiën weer enigszins op orde te krijgen, maar Donner vindt het toch niet verantwoord om zo lang te wachten. De economie herstelt niet zo snel als verwacht.

De pensioenfondsen hebben veel last van de economische crisis. Van de ongeveer zeshonderd fondsen verloren er 340 zo veel geld dat ze een herstelplan moesten opstellen om hun financiële situatie weer op orde te krijgen.

Bij achttien fondsen maakt het verlagen van de pensioenen deel uit van de plannen. Het merendeel van deze fondsen heeft de afgelopen tijd 'een te beperkt herstel' laten zien en moet per 1 januari 2011 de pensioenen korten, tenzij ze hun financiën voor die tijd toch voldoende op orde hebben gekregen.

Het verlagen van de pensioenen is doorgaans de laatste maatregel die pensioenfondsen willen nemen. Ze proberen eerst hun financiën weer op orde te krijgen door premies te verhogen en pensioenuitkeringen te bevriezen.