Dominees tegen samenwerking met PVV

Meerdere dominees prediken vanaf de kansel tegen een samenwerking tussen CDA en PVV. Sommigen aarzelen hoe ze ermee om moeten gaan en anderen zeggen niets. "Als Jezus dat toen ook had gedaan, was er niets gebeurd", zegt dominee in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg Rob Visser dinsdag in De Pers.

De tijd dat het taboe was om in de kerk politiek stelling te nemen, lijkt volgens de krant voorbij. Het afgelopen weekeinde riep de Doesburgse dominee Harry Pals zijn collega's op vanaf de kansel stelling te nemen tegen een samenwerking met de PVV.

Dominee Hans Wachtmeester uit Hengelo zegt zich daarin te kunnen vinden. De plannen van PVV-leider Geert Wilders om de vrijheid van godsdienst voor moslims in te perken zijn volgens hem 'onverenigbaaar met onze grondrechten'.

Een politieke stelling innemen is volgens hem geen punt. "Het gaat om geloofsinzichten, hoe je als christen omgaat met de PVV. Je kunt er niet omheen dat daar ook politieke keuzes bij horen."

Dominee Visser stelt dat een christelijke partij zich moet distantiëren van de opvattingen van Wilders en niet 'eindeloos water bij de wijn' moet doen. "Dit kunnen we als christenen absoluut niet tolereren."

Volgens de Haarlemse dominee Jurjen Reumer is de grote vraag hoe het verzet moet worden vormgegeven. Hij herinnert aan de dagen dat het Interkerkelijk Vredesberaad zich tegen de komst van kruisraketten verzette. De polarisatie uit die tijd was volgens hem niet altijd even vruchtbaar. Hij zegt meer de dialoog te willen zoeken door bijvoorbeeld debatten met PVV-aanhangers te organiseren.

Predikant Herman Koetsveld en collega van Wachtmeester is ook tegen samenwerking met de PVV, maar vindt niet dat hij dat vanaf de kansel moet prediken. Hij zegt te geloven in het democratisch proces en wijst erop dat het CDA-congres nog akkoord moet gaan.