VN-chef roept op tot versnellen hulp aan Pakistan

De overstromingen in Pakistan zijn de ergste natuurramp die secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon ooit heeft gezien. Dat zei hij zondag nadat hij over het rampgebied was gevlogen. Hij riep de internationale gemeenschap op om de hulpverlening aan de ongeveer twintig miljoen getroffen Pakistanen te versnellen.

"Dit is een hartverscheurende dag voor mij", zei Ban. "Ik zal de vernietiging en het lijden dat ik vandaag heb gezien nooit vergeten. In het verleden heb ik veel natuurrampen in de hele wereld gezien, maar nog nooit zoiets als dit."

De VN heeft de lidstaten gevraagd om 460 miljoen dollar (ruim 360 miljoen euro) voor noodhulp, maar slechts twintig procent daarvan is binnengekomen. Als het water zich terugtrekt zijn er nog eens miljarden nodig om het land weer op te bouwen en mensen aan het werk te krijgen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde bovendien dat de overstromingen enorme economische gevolgen zullen hebben voor het land dat al zwaar steunt op buitenlandse hulp om de economie op peil te houden.

"Golven van water moeten tegemoet worden getreden met golven van steun vanuit de hele wereld", zo zei Ban. "Ik ben hier om de wereld op te roepen de hulpverlening op te voeren."

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari werd zwaar bekritiseerd voor zijn optreden na de ramp. Zijn reis naar Europa op het moment dat de crisis zich ontvouwde was in het bijzonder tegen het zere been van de bevolking. Zondag sprak voor hij voor eerst met de media sinds zijn terugkeer in Pakistan. "De regering heeft zeer verantwoordelijk gereageerd", zo zei hij. "Ik zou de pers graag willen vragen om de omvang van de ramp te laten doordringen."

De overstromingen begonnen ruim twee weken geleden. Ongeveer een kwart van Pakistan staat onder water en het afgelopen weekend werden opnieuw honderden huizen verzwolgen door het water.

Hoewel het dodental van ongeveer vijftienhonderd relatief laag is in vergelijking met andere natuurrampen is de omvang van de watersnood en het aantal mensen wiens leven door de ramp is aangetast onthutsend.