Helft Nederlanders negatief over plannen WK

Nederlanders staan niet te springen voor de plannen om het WK voetbal in 2018 of 2022 naar Nederland en België te halen. Bijna de helft (48 procent) ziet de komst van het WK niet zitten. Het aantal voorstanders is met 37 procent een stuk kleiner. Dat blijkt uit een steekproef van peil.nl onder 2140 mensen in opdracht van persbureau Novum. Hoe ouder de ondervraagde, hoe minder groot het animo om het evenement naar Nederland en België te krijgen.

Een van twee recente onderzoeken over de kosten en baten van het WK stelt dat Nederlanders tussen de 9 en 64 euro per persoon kwijt zullen zijn aan het toernooi. Daarmee moet het veronderstelde tekort van 155 miljoen tot een miljard euro worden opgevangen.

Uit de peiling blijkt weinig bereidheid om de portemonnee te trekken voor het wereldkampioenschap. Op de vraag hoeveel geld mensen maximaal willen betalen voor het toernooi antwoordt bijna driekwart nul euro. Een krappe twintig procent zou vijftig euro over hebben voor het WK en 7 procent het dubbele daarvan.

Overigens is het de vraag of alle discussie over het WK geen verspilde moeite is. Ruim driekwart denkt dat Nederland het toernooi niet toegewezen krijgt. Onder meer Rusland doet ook een gooi naar de organisatie van het toernooi in 2018.

Een FIFA-delegatie sloot donderdag een vierdaags bezoek aan Nederland en België af. De wereldvoetbalbond liet weten dat Nederland en België zich uitstekend hebben gepresenteerd. In aanloop naar het bezoek ontstond ophef over eisen die FIFA aan gastlanden zou stellen. Zo wordt beweerd dat de bond eist geen belasting te hoeven betalen en een eigen baan op de snelwegen zou krijgen voor het vervoer van bobo's. Dergelijke beweringen werden genuanceerd door de Nederlandse organisatie die het evenement naar Nederland moet halen.

Helft Nederlanders negatief over plannen WK
Helft Nederlanders negatief over plannen WK (Foto: Novum)