Eerste Guantanamoproces Obama

In het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo op Cuba begint dinsdag het eerste terreurproces in de ambtsperiode van president Barack Obama. De jongste gedetineerde van Guantanamo, de 23-jarige Omar Khadr, moet terechtstaan voor een militair tribunaal wegens moord. Hij is de laatste westerse gevangene in het kamp.

De terreurverdachte, die de Canadese nationaliteit heeft, was vijftien jaar toen hij werd opgepakt. Hij wordt ervan beschuldigd in 2002 in Afghanistan een Amerikaanse soldaat te hebben gedood. Als eerste stap in het proces worden de vijftien juryleden geselecteerd.

Bij het lopende proces tegen een andere Guantanamoverdachte wordt het vonnis verwacht. Het gaat om een voormalige lijfwacht, kok en chauffeur van topterrorist Osama bin Laden, Ibrahim al-Qosi. De Sudanees (50) gaf in juli toe dat hij Bin Laden destijds in kampen van het terreurnetwerk al-Qaeda in Afghanistan had geholpen.

Qosi bekende zich schuldig aan samenzwering en materiële steun aan het terrorisme. Volgens Amerikaanse media zijn de regering en de verdediging overeengekomen dat Qosi zijn straf mag uitzitten in een minder streng gevangenisgedeelte van Guantanamo. De precieze afspraak wordt uit veiligheidsoverwegingen geheim gehouden, liet een woordvoerder van de aanklagers doorschemeren.

Op aandringen van Obama werden de juridische procedures op Guantanamo herzien. Aangeklaagden kregen daardoor meer rechten. Onder president George Bush werden drie Guantanamogedetineerden veroordeeld. Twee van hen zijn inmiddels vrijgelaten.