Fidel Castro spreekt in Cubaans parlement

Fidel Castro heeft zaterdag een toespraak gehouden voor het Cubaanse parlement. Hij deed daarin een oproep aan de Amerikaanse president Barack Obama om een wereldwijde kernoorlog te voorkomen. Het was de eerste verschijning van de 83-jarige revolutionair bij een officieel evenement in vier jaar.

Castro zwaaide en lachte toen hij zaterdag het parlementsgebouw binnen ging. Hij werd door een ondergeschikte begeleid en droeg een olijfkleurig uniform. Parlementsleden joelden en riepen 'Fidel! Fidel! Fidel!' en 'Lang leve Fidel! Lang leve Raul!'.

Castro nam direct het woord en hield een elf minuten durende vurige toespraak, waarin hij zijn angst voor een kernoorlog uitsprak. Hij smeekte Obama en andere rijke landen om te voorkomen dat een dergelijke oorlog ooit zal plaatsvinden.

Na zijn toespraak nam Castro plaats naast de leider in het parlement, Ricardo Alarcon. Hij ging niet zitten in de stoel die parlementsleden tijdens zijn afwezigheid hadden vrijgehouden. De huidige president en broer van Fidel, Raul Castro, zat aan de andere kant van het podium en luisterde aandachtig.

Een parlementariër vroeg Castro na zijn toesprak of Obama in staat is een kernoorlog te beginnen. Het antwoord was kort: "Nee, niet als we hem overhalen dat niet te doen!"

De toespraak van Castro, samen met een aantal andere recente optredens in het openbaar, heeft voor vragen gezorgd over zijn toekomstige rol in de regering. Zelfs nog voordat hij deze week zijn aanwezigheid bij de zitting bekendmaakte, begonnen hooggeplaatste politici en staatsmedia Castro weer 'commandant' te noemen, een titel die Castro zoveel mogelijk vermeed sinds hij de macht overdroeg aan zijn broer Raul.

Fidel Castro spreekt in Cubaans parlement
Fidel Castro spreekt in Cubaans parlement (Foto: Novum)