Gay Pride bereikt climax met grachtentocht

De Amsterdam Gay Pride bereikt zaterdagmiddag na het startschot van de traditionele botenparade zijn hoogtepunt. Een bonte stoet van tachtig boten met onder meer leden van politieke partijen, etnische groepen en diverse homo-organisaties trekt dan door de grachten van de Amsterdamse binnenstad.

Het ziet er niet naar uit dat het weer zaterdag ook tot een hoogtepunt komt. Volgens het KNMI is het overdag half tot zwaar bewolkt met af en toe zon en vijftig procent kans op regen. De middagtemperatuur ligt tussen de 19 en 25 graden.

Burgemeester Eberhard van der Laan en wethouders Andrée van Es en Carolien Gehrels zijn van de partij op de gemeenteboot. Demissionair staatssecretaris van homo-emancipatiebeleid Marja van Bijsterveldt (CDA) vaart met vijftig anderen mee namens het kabinet in de boot van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

D66, Groenlinks, PvdA en VVD zijn ook met hun eigen boten aanwezig. Groenlinks-Kamerleden Bruno Braakhuis en Linda Voortman varen mee op een 'verboden' boot met activisten uit onder meer Wit-Rusland, Servië en Oekraïne. Daar is het organiseren van een gay pride verboden.

Een aantal groepen doet voor het eerst mee, waaronder de joodse gemeente Beit Ha'Chidus, de 'African Gay Youth Foundation' en de Stichting Nederlands Pools Huis. Daarnaast sluiten het NS-homonetwerk 'Trainbow' en verstandelijk gehandicapten van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan aan in de tocht.

Ook varen een boot met transgenders en een cultuurboot met mensen van 23 culturele instellingen mee en zijn de hoogbegaafden vertegenwoordigd. Op de joodse boot dragen deelnemers roze keppeltjes en de Polen gaan gekleed als bouwvakkers. De Afrikanen, uit Den Haag, gaan gekleed als krijgers.

De grachtenparade wordt om 14.00 uur afgetrapt door de Europaboot, waarop een klassiek orkest het Europese volkslied, een gedeelte uit de negende symfonie van Beethoven, speelt. Hiermee vraagt organisator ProGay aandacht voor de rechten van homo's en lesbiennes in Europese landen waar homoseksualiteit taboe is.

De deelnemende boten worden individueel beoordeeld door televisiepresentator Beau van Erven Dorens, zangeres en 'homomoeder' Willeke Alberti en Evert Santegoeds van Privé. Alberti sluit de vijftiende editie van de Amsterdam Gay Pride zondag af op het Stoperaplein.

Het roze grachtenevenement werd vorig jaar door een half miljoen mensen bezocht. Dit jaar is de grachtentocht ook te volgen op een groot scherm op het Rembrandtplein.