Cambodja wil monument 'Killing fields' herstellen

Cambodja wil het met schedels gevulde monument op de dodenvelden nabij Choeung Ek, de zogenaamde 'Killing Fields', renoveren. Het monument werd in 1988 aangelegd. Het was de plek waar ten tijde van het Rode Khmer-regime gevangenen, die eerder waren gemarteld in de gevangenis S-21, werden vermoord.

De overblijfselen van bijna negenduizend schedels en botten liggen in glazen vitrinekasten in een stoepa, een boeddhistisch bouwwerk dat sinds de aanleg niet is gerenoveerd, zei Chour Sokty, de directeur van het herdenkingscentrum.

Begonnen wordt met het reinigen van het dak van de stoepa. De witte façade van het gebouw wordt geschilderd, spinnenwebben worden verwijderd en het gebied rondom het gebouw wordt opnieuw bestraat.

Tijdens het Rode Khmer-bewind, dat van 1975 tot 1979 duurde, werden ongeveer 1,7 miljoen mensen vermoord. Een speciaal tribunaal veroordeelde vorige maand de belangrijkste beul van het regime, Kaing Guek Eav, beter bekend als Duch, voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Duch kreeg negentien jaar celstraf. Een straf die in Cambodja werd bekritiseerd als veel te laag.

Vier andere leiders van het regime zijn nog in afwachting van hun proces en zitten vast.