Verhagen weerspreekt kritiek

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen ontkent dat hij zijn verzet tegen de opvattingen van de PVV van Geert Wilders heeft gestaakt. Juist omdat het CDA problemen heeft met de standpunten van Wilders, wordt er niet gepraat over een meerderheidskabinet, zegt Verhagen.

PvdA, D66 en GroenLinks uitten woensdag in een Kamerdebat met informateur Ruud Lubbers forse kritiek op Verhagen. PvdA-leider Job Cohen zei het hypocriet te vinden dat het CDA niet met de PVV in een kabinet wil, maar wel gedoogsteun accepteert.

Verhagen ging tijdens het debat niet in op de kritiek. Buiten de vergaderzaal deed hij dat wel tegenover de pers. "Ik vind wat ik vond", zei Verhagen op de vraag of hij zijn eerdere kritiek op de standpunten van Wilders heeft laten varen.

In een eerder stadium verbond Verhagen een serie voorwaarden aan gesprekken met de PVV. Zo moest die partij eerst afstand nemen van bijvoorbeeld de belasting op hoofddoekjes en de invoering van etnische registratie.

De linkse partijen verwijten Verhagen dat hij zijn voorwaarden heeft laten varen. Volgens Verhagen is dat een 'onjuist standpunt'. "Die voorwaarden gelden nog steeds. Daarom praten we juist over een minderheidskabinet, waar de PVV niet in zit."

Verhagen heeft met Wilders en VVD-leider Mark Rutte afgesproken dat zij zich niet mengen in het Kamerdebat. De drie willen pas in debat als de onderhandelingen over de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zijn afgerond.