Ex-topman KPN 1,5 jaar de cel in voor oplichting

De rechtbank in Zutphen heeft Albert B., voormalig topman van onder meer KPN, dinsdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor oplichting, witwaspraktijken en belastingontduiking. Justitie had drie jaar cel geëist. B., die eerder onder meer bij Dixons en V&D werkte, lichtte tussen begin 2007 en maart vorig jaar minstens tien investeerders op voor in totaal ongeveer een miljoen euro.

In het voordeel van B. lieten de rechters onder meer meewegen dat de ex-topman openheid van zaken heeft gegeven nadat hij tegen de lamp was gelopen. Desondanks sprak de rechter van een 'ernstige vorm van oplichting', waarbij B. 'niet impulsief, maar doordacht handelde'.

De 50-jarige ex-topman van KPN heeft de feiten tegenover de rechters bekend. Hij verklaarde voornamelijk uit geldnood te hebben gehandeld. Volgens justitie had B. medio 2008 geen cent meer te makken. In maart 2009 spatte de zeepbel uit elkaar toen diverse investeerders aangifte deden tegen B.

De gedupeerden, onder wie vrienden en kennissen, hadden geld geïnvesteerd in projecten die achteraf helemaal niet bleken te bestaan. Zo zou onder meer 620.000 euro zijn gestoken in een fictief winkelproject in China.

Ook zou tweehonderdduizend euro zijn ingelegd voor de overname van een bedrijf. In de fictieve inkoop van aandelen werd nog eens 180.000 euro geïnvesteerd. Het geld dat B. lospeuterde bij de slachtoffers gebruikte hij voor een groot deel om zijn luxe levensstijl te financieren.

B. was van 2005 tot eind 2007 in dienst van KPN. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij elektronicaketen Dixons en warenhuis V&D. B. wordt ook wel 'Heer Albert' genoemd, een verwijzing naar meesteroplichter Ari Olivier, die de bijnaam 'Heer Olivier' kreeg.