Blauwe kiekendief vestigt zich in Oost-Groningen

De blauwe kiekendief heeft zich in Oost-Groningen gevestigd. Dit meldt de provincie Groningen donderdag nadat er twee nesten met in totaal zes jongen bij Finsterwolde waren ontdekt. De in Nederland zeldzame roofvogel werd al in het voorjaar boven de tarwevelden gesignaleerd, waar de kiekendief jaagt op onder meer veldmuizen.

De blauwe kiekendief broedt voornamelijk op de Waddeneilanden, maar de populatie neemt sinds eind jaren negentig af. Het aantal paren op de eilanden nam af van ongeveer 160 tot dertig. Het gebrek aan geschikte prooien is waarschijnlijk de oorzaak.

Het aantal grauwe en bruine kiekendief nam in de jaren negentig wel toe, mede dankzij de natuurgebieden in Groningen. Het landelijk aantal van de grauwe variant ligt net boven de honderd. De bruine kiekendief telt naar schatting twaalf- tot veertienhonderd paren.

De Groningse gedeputeerde Douwe Hollenga is blij met de komst van de blauwe kiekendief. Hij noemt het succes 'een steun in de rug voor onze lobby rond de 'akkervogelmiljoenen' in Brussel'.