Einde aan staking Griekse tankwagenchauffeurs

De Griekse regering heeft woensdag de reeds drie dagen durende staking van tankwagenchauffeurs beëindigd. Er werd een burgerlijke mobilisatie afgekondigd waarbij de chauffeurs verplicht worden om benzinepompen van brandstof te voorzien. Door de staking was bij benzinepompen geen druppel brandstof meer te krijgen en begonnen voedseltekorten te ontstaan.

"Geen enkel belang rechtvaardigt het gijzelen van de Griekse maatschappij. Niemand heeft het recht het land te verlammen, niemand", zo zei de Griekse minister van financiën Giorgios Papaconstantinou.

Vakbondsleider Giorgos Tzortzatos weigerde te zeggen of de leden zich aan de noodverordening gaan houden. "We zijn nu soldaten van de Griekse staat en we wachten onze orders af", zo zei hij.

De opdracht tot mobilisatie werd woensdag gegeven enkele uren nadat overleg met de Griekse regering over een herziening van hun vergunningen op niets was uitgelopen. De chauffeurs zijn onder de noodverordening, die normaal alleen worden afgekondigd ten tijde van oorlog of natuurrampen, verplicht weer aan het werk te gaan. Doen ze dit niet, dan kunnen ze worden aangeklaagd en een celstraf krijgen van ten hoogste vijf jaar.

Einde aan staking Griekse tankwagenchauffeurs
Einde aan staking Griekse tankwagenchauffeurs (Foto: Novum)