Cameron pleit voor toetreding Turkije tot EU

De Britse premier David Cameron zal zich "gepassioneerd" inzetten voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hij zal dat dinsdag zeggen tijdens zijn eerste bezoek aan Turkije sinds zijn aantreden in mei. Dat blijkt uit vrijgegeven fragmenten uit de speech die hij zal geven.

"Ik ben groot voorstander van EU-lidmaatschap voor Turkije", aldus Cameron. "Samen wil ik de weg plaveien van Ankara naar Brussel." De Britse premier staat in de discussie over de Turkse toetreding lijnrecht tegenover de Franse president Nicolas Sarkozy, die tijdens verkiezingen in 2007 nog beloofde zich te verzetten tegen de komst van Turkije.

Parijs ziet net als de regering van Duitsland liever dat Turkije slechts een bevoorrechte partner van de EU wordt. Cameron vindt dat niets: "Ik geloof dat het niet goed is om te zeggen dat Turkije het kamp wel kan verdedigen, maar niet in de tent mag komen zitten."

Cameron zal tijdens de speech verder een parallel trekken tussen het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Het Verenigd Koninkrijk trad pas in 1973 toe tot de EEG, de voorloper van de EU. Eerder had Frankrijk een veto uitgesproken over toetreding van het Verenigd Koninkrijk. "We weten wat het is om buitengesloten te worden van de club. Maar we weten ook dat dit soort dingen kunnen veranderen", aldus Cameron.

Turkije is sinds december 2004 kandidaat-lid van de Europese Unie. De onderhandelingen verlopen stroef.