Skimmers maakten 1,8 miljoen euro buit

De mannen en een vrouw uit Roemenië en Moldavië die de verdachten zijn in een omvangrijke skimzaak, hebben volgens justitie ongeveer 1,8 miljoen euro buitgemaakt. Eerder maakte het Openbaar Ministerie al bekend dat het grootste deel van de buit tussen half december en half januari werd geskimd in een supermarkt in Badhoevedorp.

Hier wisten de verdachten volgens het OM via de bankpasfraude aan een bedrag van bijna 1,2 miljoen euro te komen. Behalve in Badhoevedorp sloegen de zes ook toe in Amsterdam, Leiderdorp, Rotterdam en Rhoon.

De zaak kwam aan het rollen toen begin december een Roemeen op Schiphol werd opgepakt op verdenking van witwassen. De man had een groot bedrag en onder meer een datadrager bij zich. Op die datadrager stonden gegevens die via het skimmen van bankpassen in een winkel in Amsterdam waren verkregen.

Na de arrestatie van de Roemeen werden in december, januari en maart nog vijf mensen opgepakt. De zes verdachten zijn vijf mannen en een vrouw tussen de 25 en 37 jaar uit Roemenië en Moldavië. Bij doorzoekingen werden skimapparatuur aangetroffen en grote hoeveelheden datadragers met hierop honderden bankrekeningnummers en bijbehorende pincodes uit binnen- en buitenland.

Maandag vond een zogenoemde regiezitting plaats in de zaak op Schiphol, de inhoudelijke behandeling staat gepland voor oktober. Het OM is ook van plan de verdachten hun crimineel verkregen inkomsten af te pakken.