Veel onveilig voedsel tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse hebben wandelaars en bezoekers blootgestaan aan behoorlijk wat onveilig voedsel. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) slingerde verkopers op de bon en deelde zestig waarschuwingen uit. In totaal werden 188 van dit soorten plekken gecontroleerd.

Veruit de meeste overtredingen werden maandag in de binnenstad en dinsdag langs de wandelroute geconstateerd. Die dagen was het heel warm en bleken regelmatig levensmiddelen als snacks en salades warmer dan de maximaal toegestane zeven graden te zijn. Bij sommige verkooppunten bleken zelfs etenswaren te liggen die tussen de 25 en dertig graden waren.

Ondernemers kregen een waarschuwing opgelegd om de boel te verbeteren. Als bleek dat dit bij een inspectie later op de dag niet het geval was, dan kregen ze een boete opgelegd, wat twee keer gebeurde. Verder werden waarschuwingen gegeven voor het niet registreren van temperaturen, voor slechte hygiëne en voor onvoldoende schoon gereedschap.

Tijdens de eerste inspecties bleken veel ondernemers niet op de hoogte van de regels. Nadat ze daar op waren gewezen, brachten veel van hen verbeteringen aan, waardoor het aantal overtredingen gedurende de week afnam.

Verder kregen een supermarkt en een café een boete voor het verkopen van alcohol aan kinderen onder de 16 jaar.