Moordenaar Luten beschuldigd van verkrachting

De man die in mei werd opgepakt voor het doden van Andrea Luten wordt ook vervolgd voor verkrachting, aanranding en vrijheidsberoving. Dat staat in de aanklacht die maandag door het Openbaar Ministerie van Assen aan de verdachte is uitgereikt.

Op het lichaam is een schaamhaar van de verdachte gevonden. De 41-jarige verdachte uit Hoogeveen heeft ook bekend dat hij Luten heeft gewurgd, maar er is nog niet eerder gesproken over aanwijzingen dat het slachtoffer zou zijn verkracht.

Volgens justitie heeft de verdachte Luten omgebracht met het doel de kans op betrapping te verkleinen of het plegen van een ander misdrijf gemakkelijker te maken. Hierdoor kan hij levenslang krijgen. Op welk ander misdrijf het OM doelt, is niet bekendgemaakt.

Het 15-jarige meisje fietste op 10 mei 1993 van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos.

In de zeventien jaar die volgden werden zo'n 2100 mensen gehoord door de recherche. Een persoon is vervolgd en vrijgesproken. In 2005 werd het DNA van enkele honderden mannen vergeleken met de sporen op het lichaam van Andrea. De man die in mei werd aangehouden was eerder in geen enkel ander onderzoek voorgekomen.

De officier van justitie heeft de aanklacht ook met de ouders van Luten doorgenomen en toegelicht. De verdachte staat op een wachtlijst voor het Pieter Baan Centrum.

Submitter:  Bron: Novum