Geithner: Geen nieuwe recessie

De economie van de Verenigde Staten zal niet terugzakken in een nieuwe recessie. Dit heeft de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zondag gezegd in verschillende tv-optredens. "Ik denk dat de economie zich geleidelijk zal herstellen de komende twee jaar", aldus de bewindsman.

Er zijn volgens Geithner al tekenen van het aantrekken van de economie, "maar we hebben nog steeds een lange weg te gaan".

Daarnaast vindt Geithner het noodzakelijk om de belastingvoordelen van de rijkste Amerikanen terug te draaien om zo werk te maken van het enorme begrotingstekort. Het gaat om inkomens van hoger dan 250.000 dollar. "We denken dat dit verantwoord is, omdat we de wereld moeten laten zien dat we als land bereid zijn onze tekorten terug te te dringen", aldus Geithner.

Deze hoge inkomens profiteren nu nog van de belastingmaatregelen van president Barack Obama's voorganger, George W. Bush. Of het Congres ook instemt met het stoppen van de fiscale voordelen, is nog maar de vraag.

Republikeinen verwijten de Democratische Obama-regering ordinaire belastingverhogingen en dat die de economie zullen schaden. Volgens Geithner hebben de maatregelen echter helemaal geen negatief effect op de economische groei, omdat slechts een heel klein deel van de bevolking door de maatregelen wordt geraakt.


VS-minister van Financiën Timothy Geithner: Geen nieuwe recessie