Twee soldaten door Taliban ontvoerd

Twee Amerikaanse militairen zijn in het oosten van Afghanistan vermist geraakt en waarschijnlijk ontvoerd. Volgens een Afghaanse functionaris is een van de twee mogelijk gedood en de ander door de Taliban in gijzeling genomen.

De twee hebben vrijdag hun basis in Kabul verlaten en sindsdien is niets meer van hen vernomen, zeiden zegslieden bij de NAVO en de Amerikaanse strijdkrachten. Volgens Samer Gul, de politiechef van het district Charkh in de provincie Logar, hebben de twee Amerikanen in hun terreinwagen, vermoedelijk bij vergissing, een niet beveiligde weg genomen. Misschien wilden ze naar de Amerikaanse basis of de naburige provincie Paktia, zei Gul.

Ze kwamen terecht in de bazaar van Charkh, waar ze werden opgemerkt door Talibanstrijders. Deze Taliban deden niets, maar alarmeerden kompanen van hen, die de Amerikanen opwachtten toen ze verder reden en het vuur openden toen de twee weigerden te stoppen. Gul zei te vermoeden dat 1 van de twee dodelijk werd getroffen. De ander werd door de Taliban meegevoerd.

De voor zover bekend enige Amerikaanse militair die door de Taliban gegijzeld wordt is Bowe Bergdahl. Hij werd op 30 juni 2009 in de oostelijke provincie Paktika ontvoerd en is sindsdien in video's op door de Taliban gebruikte websites te zien geweest.