Scholen sjoemelen met cijfers wegens subsidie

Middelbare scholen hogen cijfers van leerlingen kunstmatig op om het imago van de school en subsidies te redden. Dat schrijft het AD zaterdag. Zittenblijvers tasten de goede naam van een school aan wat aanmeldingen kost. Scholen krijgen geld per aanmelding. Bij de krant zijn voorbeelden bekend van gesjoemel.

Zo zijn er scholen die eindcijfers met één punt ophogen. In andere gevallen wordt er simpelweg een quotum gesteld dat niet meer dan twintig procent van de leerlingen mag blijven zitten.

Volgens voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond (AOb) is het belang van scholen om de cijfers hoog te houden zonneklaar. "Die scholen krijgen per leerling geld. Zie daar het belang voor de besturen."

De Onderwijsinspectie reageert in de krant niet verrast. Hoewel er geen voorbeelden bekend zijn bij de inspectie noemt een woordvoerder de fraude 'voorstelbaar'.

Onlangs kwamen hbo's al onder vuur te liggen wegens dubieuze afstudeertrajecten. De Hogeschool InHolland in Haarlem zou studenten die te lang over hun studie doen makkelijke vervangende opdrachten geven, waardoor ze alsnog afstuderen. De hbo's krijgen geld per voltooide studie. Er is een onderzoek gestart naar die praktijken.