Roemer hoopt nog steeds op links kabinet

SP-leider Emile Roemer heeft nog steeds goede hoop dat de informateur uiteindelijk uitkomt bij een links kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks. Dat zei Roemer vrijdag na afloop van zijn gesprek met Ruud Lubbers (CDA).

Volgens Roemer is de kans 'zeer aannemelijk' dat een rechts kabinet strandt op 'heel veel hobbels' die moeten worden genomen door VVD, CDA en PVV. CDA-leider Maxime Verhagen eist dat de PVV afstand doet van een aantal standpunten, waaronder de 'kopvoddentaks'. "De PVV moet een heel groot deel van hun standpunten inslikken waar ze altijd het hardst over roepen", aldus Roemer.

Aangezien de PvdA een middenkabinet uitsluit, doemt op een gegeven moment een centrum-links kabinet op. "Ik ben een geduldig mens. Je weet maar nooit." Een links kabinet met het CDA is een 'serieuze optie' die kan rekenen op steun van zowel de Eerste als Tweede Kamer, zei Roemer.

Voorafgaand aan het gesprek met Roemer liet Lubbers al weten dat VVD, CDA en PVV met elkaar aan tafel moeten om te praten over een rechts kabinet. Roemer voelt zich niet geschoffeerd dat Lubbers al met conclusies komt voordat hij met alle partijen heeft gesproken. "We hebben ons te houden aan een Kamermeerderheid. Zo werkt democratie."

Roemer hoopt nog steeds op links kabinet
Roemer hoopt nog steeds op links kabinet (Foto: Novum)