Venezuela verbreekt banden met Colombia

Venezuela verbreekt de diplomatieke betrekkingen met buurland Colombia. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez donderdag gezegd. Chavez is kwaad omdat Colombia vindt dat de president guerilla's een thuishaven biedt.

Chavez zei zich gedwongen te voelen de banden te verbreken omdat Colombia zegt dat hij onvoldoende heeft ondernomen tegen linkse FARC-rebellen die zich op Venezolaans grondgebied zouden schuilhouden. Donderdag werden foto's van hun kampen verspreid.

Tijdens een vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten in Washington presenteerde de Colombiaanse ambassadeur Luis Alfonso Hoyos foto's, video's, getuigenverklaringen en kaarten van wat rebellenkampementen zouden zijn. Volgens Hoyos houden zo'n vijftienhonderd opstandelingen zich schuil in Venezuela.

De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Nicolas Maduro kondigde aan dat zijn regering de ambassade in Bogotá heeft gesloten. De Colombiaanse ambassadeur in Caracas is opgedragen Venezuela binnen 72 uur te verlaten.

Volgens Chavez gebruiken de Verenigde Staten Colombia om Venezolaanse pogingen tot regionale integratie te ondermijnen. Het bewijsmateriaal van de Colombiaanse ambassadeur is onbetrouwbaar, zei hij, en de Colombiaanse president Álvaro Uribe is 'tot alles in staat'.