'Online pesten al op basisschool'

Pesten via internet komt al voor op de basisschool. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper Niels Baas, waarmee hij afstudeert aan de Universiteit Twente.

Baas volgde zes weken lang 28 kinderen van 11 en 12 jaar. De helft van hen gaf aan slachtoffer te zijn geweest van cyberpesten. Vrijwel alle kinderen waren getuige van pesterijen via internet.

Vanwege de kleinschaligheid van het onderzoek kan niet worden geconcludeerd dat het probleem in heel Nederland zo groot is, maar de cijfers geven volgens Baas wel aan dat het probleem speelt. Hij heeft het voornemen met een promotietraject een grootschaliger onderzoek te starten naar online pesten op basisscholen.

Er bestaat reeds voorlichtingsmateriaal voor basisscholen, dat pesten via bijvoorbeeld MSN, Hyves, Facebook en Twitter moet tegengaan. Een probleem daarbij is volgens Baas dat dit in de folders vaak cyberpesten wordt genoemd, terwijl de basisscholieren niet weten wat dat is. "Als je zegt dat cyberpesten hetzelfde is als online pesten, gaan er opeens heel wat lichtjes branden", legt hij uit.

Cyberpesten wordt volgens hem vaak verzwegen. Een slachtoffer zegt niks tegen zijn ouders, omdat hij bang is zijn internetverbinding kwijt te raken. Tegen de leraar zegt hij niks omdat hij bang is dat de kwestie klassikaal wordt besproken.

Cyberpesters hebben volgens Baas vaak niet in de gaten welke impact hun pesterijen hebben. Vaak zouden ze het zien als het uitdelen van plaagstootjes. De schuld wordt door de pestkoppen vaak bij het slachtoffer gelegd, bijvoorbeeld omdat hij een 'rare' foto op zijn Hyves-pagina heeft gezet.

Submitter:  Bron: Novum