Ruud Lubbers (CDA) nieuwe informateur

Koningin Beatrix heeft Minister van Staat en oud-minister-president Ruud Lubbers aangewezen als nieuwe informateur. Zij heeft hem gevraagd te onderzoeken welke reële mogelijkheden er nu nog zijn voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Tweede Kamer. Dat heeft het bureau woordvoering van de kabinetsformatie in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt.

Lubbers zal gaan kijken naar alle mogelijke meerderheidsvarianten en het staatshoofd op zeer korte termijn informeren of deze mogelijkheden nader inhoudelijk onderzocht dienen te worden.

De oud-CDA-politicus sprak woensdagavond laat ongeveer twee uur lang met de koningin. Zij had eerder woensdag haar drie vaste adviseurs ontvangen. Ook de voorgangers van Lubbers, Uri Rosenthal en Jacques Wallage, kwamen woensdag langs om eindverslag uit te brengen over de mislukte onderhandelingen voor een paars-pluscoalitie met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Het ligt niet voor de hand dat de fractievoorzitters opnieuw een gang naar de koningin gaan maken. Lubbers zal donderdag met zijn werkzaamheden beginnen en waarschijnlijk eerst een persconferentie geven.

ANPID199646
Ruud Lubbers (CDA) nieuwe informateur (Foto: ANP)