Vierdaagse coulant na missen scan

Wandelaars in de Nijmeegse Vierdaagse die een controlescan missen hoeven niet in paniek te raken. Het scannen van de polsbandjes is verbonden met een logsysteem waarop te zien is langs welke controlepunten deelnemers zijn geweest.Eén misser wordt vergeven, meldt de organisatie woensdag.

Sinds de eerste wandeldag zijn diverse kinderziektes opgedoken in het systeem dat de barcodes op de polsbandjes moet scannen. De snelheid waarmee gescand wordt levert problemen op met software en handscanners. Als wandelaars door vertraging of storingen niet kunnen worden gescand heeft dit geen negatieve gevolgen en kan na vier dagen het felbegeerde Vierdaagsekruis worden opgespeld.

Het is de eerste keer dat de polsbandjes met barcodes worden gebruikt. De kniptang, die decennia werd gehanteerd, heeft plaatsgemaakt voor een handscanner die via een satelliet in verbinding staat met de centrale computer van de Vierdaagse. Volgens de organisatie kunnen de ongeveer veertigduizend deelnemers daardoor sneller langs start en de finish. Ook is het polsbandje fraudebestendig en praktisch, omdat iedere afstand een eigen kleur heeft.

Een polsbandje dat tijdens normaal gebruik kapot is gegaan hoeft ook niet tot problemen te leiden. Wie zich met het kapotte bandje meldt bij de centrale administratie krijgt probleemloos een nieuw exemplaar. Als het polsbandje kwijt is krijgt de deelnemer na het checken van de gegevens ook een nieuw exemplaar.

Soortgelijke systemen zijn al jaren in gebruik bij andere sportevenementen, amusementsparken en vakantieoorden.