Geen nieuwe boktorren in Hoofddorp gevonden

In Hoofddorp zijn geen nieuwe Oost-Aziatische boktorren gevonden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dinsdag. LNV blijft de komende tijd het gebied wel in de gaten houden, maar doordat er geen andere exemplaren zijn gevonden, zijn geen verdere maatregelen nodig.

Vorige week werd bekend dat in een tuin in Hoofddorp een Oost-Aziatische boktor had geleefd. De in Hoofddorp op een esdoorn gevonden boktor werd enkele straten ten zuiden van winkelcentrum Floriande aangetroffen.

Het ging om een vrouwtje, dat vlakbij de zogenoemde uitvlieggaten bleek te zitten. Na de vondst werd een bufferzone ingesteld, waarin nader onderzoek moest plaatsvinden dat moest uitwijzen of zich nog andere exemplaren in het gebied bevinden.

De uitkomsten wijzen er volgens de woordvoerder van LNV op dat de kans op verspreiding van de boktor in de omgeving nihil is. "Er is een vrouwtje gevonden dat nog geen eieren kon leggen. In de boom werden wel twee uitvlieggaten gevonden. Maar voor voortplanting zijn twee exemplaren nodig en wij hebben er een boktor weggehaald."

Het vermoeden bestaat dat de esdoorn uit het Verre Oosten afkomstig is. De esdoorn is zo'n drie jaar oud en boktorren doen er circa drie jaar over voordat ze kunnen uitvliegen.

Boktorren kunnen een ware plaag vormen voor veel loofboomsoorten en struiken. Daarom wordt geprobeerd te voorkomen dat de boktor zich in Nederland thuisvoelt.

In december werden in Boskoop bomen aangetroffen die waren aangetast door de boktor. Naar aanleiding daarvan werd in een straal van honderd meter rond de aangetaste bomen alle flora vernietigd. Ook werd een bufferzone ingesteld met een straal van twee kilometer rond de vondst, waar verdere inspecties werden gehouden. Die wezen uit dat het insect zich niet meer in het gebied bevond, tot vreugde van de ondernemers in de omgeving.

Submitter:  Bron: Novum