Inlichtingenwerk VS uit de hand gelopen

De Amerikaanse overheid is sinds de aanslagen van 11 september 2001 extreem veel aan het inwinnen van geheime inlichtingen gaan doen. Dit 'top-secret' inlichtingenwerk kost kapitalen en lijkt behoorlijk uit de hand te zijn gelopen. Dit concludeert de Washington Post op basis van een onderzoek van twee jaar.

'Top-secret America' onttrekt zich niet alleen aan de waarneming van het publiek. Ook het overheidsapparaat heeft er eigenlijk geen greep meer op, aldus de Washington Post. Er zijn inmiddels meer dan twaalfhonderd overheidsinstellingen en ruim negentienhonderd particuliere organisaties die zich bezighouden met terreurbestrijding, binnenlandse veiligheid en inlichtingen. Zij opereren in zo'n tienduizend locaties verspreid over de Verenigde Staten.

Maar liefst 854 duizend mensen -zo'n beetje anderhalf keer het aantal inwoners van Washington- heeft zogeheten 'top-secret security clearance', is dus op enigerlei wijze namens de overheid bezig met inlichtingenwerk, aldus de Washington Post.