Verhagen praat met Venezolaanse ambtgenoot

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft in Caracas gesproken met zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolás Maduro. Venezuela zal zich voortaan onthouden van beschuldigingen en verschillen van mening in goed overleg bespreken, zo laat Verhagen na het overleg weten.

Dinsdag beklaagde president van Venezuela Hugo Chavez zich nog over een Nederlands vliegtuig dat het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land zou zijn binnengedrongen. Chavez eiste dat Nederland zou stoppen met het provoceren van Venezuela. De regering waarschuwde dat als dit door zou gaan, dit ten koste van de diplomatieke relaties tussen de twee landen zou gaan.

De president liet zich eerder ook al negatief uit over Nederland. Zo beweerde hij dat Curaçao en Aruba door de Verenigde Staten worden gebruikt om een aanval op het land voor te bereiden. Verhagen noemde deze uitlatingen destijds onjuist, ongefundeerd en uit de lucht gegrepen.

Tijdens het overleg kwam Verhagen hier nog even op terug. De Nederlandse minister verklaarde tegenover zijn ambtgenoot de Venezolaanse uitlatingen te betreuren. Er kan geen enkele twijfel kan bestaan over de 'territoriale integriteit' van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba, zo stelde hij.

Voor de bewering over het Nederlandse toestel bestaat volgens Verhagen daarnaast geen enkele feitelijke grond. Nederland vliegt overigens wel rond in de buurt van het Venezolaanse luchtruim voor bijvoorbeeld surveillances die zich richten op de bestrijding van drugshandel en reddingsmissies. Volgens Verhagen heeft echter ook Venezuela veel baat hierbij.

Nederland en Venezuela gaan op korte termijn overleg voeren om dergelijke misverstanden in de toekomst te voorkomen, meldt Buitenlandse Zaken. Verhagen stelt verder dat goede betrekkingen met het grootste buurland van het koninkrijk van groot belang zijn. Het overleg tussen de ministers wordt in september voortgezet.