Nederlandse 'dwangarbeider' naar Europees Hof

Een bijstandsgerechtigde uit Amsterdam stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat hij vindt dat de gemeente hem heeft gedwongen deel te nemen aan een reïntegratietraject. Omdat de man dit weigerde, werd hij gekort op zijn uitkering, meldt de Vereniging Bijstandsbond Amsterdam vrijdag.

De man weigerde het reïntegratietraject omdat hij al een stageplek gevonden had met uitzicht op betaald werk. Een verantwoordelijke voor het traject zou dit niet in een rapport- en besluitprocedure hebben opgenomen. De Centrale Raad van Beroep kenschetste het traject als 'werk in broeikassen onder een strak arbeidsregime', meldt de bijstandsbond. De raad besloot in februari dat de man verplichte arbeid was opgelegd, maar dat dit in dit geval niet verboden is.

De advocaat van de bijstandsgerechtigde sprak van 'dwangarbeid of verplichte arbeid' en meent dat dit in strijd is met het Europees verdrag van de Rechten van de Mens. Volgens de bijstandsbond kan de rechtsgang gevolgen hebben voor 32 gemeenten waar de trajecten ook worden aangeboden en de beloning onder het wettelijk minimumloon ligt.