'Venlo in Romeinse tijd ouder dan Nijmegen'

Het Noord-Limburgse Venlo is als Romeinse plaats ouder dan Nijmegen. De Romeinen bereikten eerder de plek waar nu Venlo gelegen is, doordat zij uit het zuiden moesten komen. De archeologische vondsten in de twee steden stammen uit dezelfde tijd. Dat blijkt uit het grootste archeologische onderzoek dat ooit in de stad is uitgevoerd.

In beide steden zijn munten uit 19 voor Christus gevonden. In Venlo werden ook Keltische munten gevonden, waarmee soldaten betaald werden. Het oudste aardewerk uit de twee steden lijkt volgens de archeologen identiek, waardoor beide steden volgens de onderzoekers archeologisch even oud zijn. Door de richting van waaruit de Romeinen kwamen is Venlo volgens hen echter ouder.

Het onderzoek werd tussen 2002 en 2005 gedaan naar aanleiding van een bouwproject voor de herontwikkeling van het rivierfront in het centrum. Het onderzoek nam 2,5 jaar veldwerk in beslag. Daarna volgde nog vijf jaar uitwerking en verslaglegging. Het rapport van het onderzoek wordt vrijdag in het stadhuis in Venlo gepresenteerd.