Nederlanders vol lof over Stekelenburg

Maarten Stekelenburg wordt door de Nederlandse bevolking gezien als de sterspeler van Oranje op het WK. De keeper van Ajax krijgt van de tweeduizend door Maurice de Hond ondervraagde mensen gemiddeld een 8,5. Hij wordt gevolgd door aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die voor zijn optreden in Zuid-Afrika wordt beloond met een 8.

Dat Oranje de WK-finale zou verliezen, werd slechts door 31 procent van de ondervraagden voorzien. Wel vindt de meerderheid Spanje de terechte kampioen. Maar liefst 55 procent vond de Spanjaarden zondagavond sterker dan Oranje, dat door tien procent als de beste ploeg werd beoordeeld. Toch houdt 47 procent scheidsrechter Howard Webb verantwoordelijk voor de nederlaag.

Ook Robin van Persie wordt aangewezen als zondebok. De spits, die alleen tegen Kameroen trefzeker was, wordt aangewezen als slechtste speler van Oranje. De meerderheid vindt dat in de finale niet Dirk Kuyt, maar Van Persie gewisseld had moeten worden voor Eljero Elia.

Bert van Marwijk krijgt wel een prima beoordeling. De bondscoach wordt voor zijn coaching tijdens het hele toernooi beoordeeld met een 8,2. Dick Advocaat en Marco van Basten scoorden bij de afgelopen toernooien beduidend lager.