Gerd Leers onderzoekt diplomatruc

Oud-burgemeester van Maastricht, Gerd Leers, gaat een onderzoek leiden naar geruchten rond een diplomatruc op Hogeschool INHolland. De school meldt zondag dat Leers op verzoek van de onderwijsinstelling voorzitter wordt van een onafhankelijke commissie die het onderzoek gaat uitvoeren.

Zaterdag meldde de Volkskrant op basis van gesprekken met betrokkenen en interne documenten dat de hogeschool zo'n 250 studenten met een truc aan een diploma heeft geholpen. De truc werd toegepast bij de opleiding Media en Entertainment Management in Haarlem. De opleiding kampte met veel ouderejaars die hun papiertje maar niet haalden. Studeren studenten niet af, dan loopt een opleiding duizenden euro's overheidsgeld mis.

De ouderejaars studenten werd een speciaal traject aangeboden, waarbij hun studieachterstanden werden kwijtgescholden en ze na het schrijven van een eenvoudig werkstuk binnen een paar weken hun diploma in hun handen gedrukt kregen. De studenten studeerden steevast af met een zeven. De truc zou twee jaar zijn toegepast, tot mei dit jaar. De examencommissie liet vanaf toen niemand meer door na klachten van reguliere studenten die achter de afstudeerroute waren gekomen.

D66 heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie. Bestuursvoorzitter van INHolland Geert Dales stelt er vooralsnog vanuit te gaan dat er niets onoirbaars is gebeurd. "Gezien de ernst van de verwijten wil ik echter door een onafhankelijk onderzoek de waarheid boven tafel krijgen. Mocht er ook maar iets van de aantijgingen waar zijn, dan zal dat uiteraard tot ernstige consequenties leiden. Gesjoemel is volstrekt onaanvaardbaar."

Leers mag de commissie helemaal zelf samenstellen. De commissie moet alle opleidingen van de hogeschool onder de loep nemen. De resultaten gaan zowel naar het bestuur van INHolland als naar staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt en aan de Hoger Onderwijs Inspectie.

Hogeschool INHolland is gevestigd in tien steden in het westelijk deel van Nederland en in Paramaribo, Suriname. De school telt 34 duizend studenten en circa drieduizend medewerkers.