Eerste fans strijken neer op Museumplein

De eerste groepjes Oranjefans hebben zondagochtend al een plekje bemachtigd op het Museumplein in Amsterdam. De vuvuzela's klinken nog wat eenzaam en de meeste mensen zitten rustig in de schaduw voordat het feestgedruis losbarst.

Bas Haring uit Culemborg heeft van de spanning geen oog dicht gedaan. Hij en zijn vriendin Anita Visser, die nog druk in de weer is met haar rood-wit-blauw-oranje schmink, hebben zondag de eerste trein naar Amsterdam genomen. "Die ging pas om kwart over acht", betreurt Haring. "Ik ben zo zenuwachtig als de pest, maar ben ervan overtuigd dat we gaan winnen."

Het stel heeft al wat Spanjaarden ontmoet op weg naar het Museumplein. "We hebben even naar elkaar gezongen. Als Spanje echt beter speelt, gun ik het ze ook hoor", zegt Haring. Hij verheugt zich erg op de wedstrijd. "Het wordt een groot feest. Dit is geschiedenis."

Het stel heeft ook al gesproken met journalisten van de Arabische tv-zender Al Jazeera. "We hebben ze Holland-shirts gegeven", vertelt Visser. "Straks even checken of ze ze al aan hebben."