Nederland maakt zich op voor wereldtitel

Nederland maakt zondagavond kans om voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen voetbal te worden. Miljoenen kijkers maken zich klaar voor de derde WK-finale van Nederland, tegen Spanje in het Soccer City Stadium in Johannesburg.

In onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kunnen voetbalfans Oranje op grote schermen zien spelen. Bij het museumplein in Amsterdam worden tweehonderdduizend toeschouwers verwacht. Zij krijgen bovendien een half uur voor aanvang van de wedstrijd een bloemenregen van 95 duizend oranje gerbera's over zich heen. Sinds zaterdagochtend rijdt er in de hoofdstad een heuse Oranje tram.

In de halve finale tegen Uruguay keken 12,3 miljoen Nederlanders naar de wedstrijd, waarschijnlijk kijken zondag nog meer mensen. Nederland speelde in 1978 voor de laatste keer in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Toen verloor Nederland in Argentinië van het gastland met 3-1.

Als Nederland de wereldtitel in de wacht sleept wacht de spelers en staf een groots onthaal. Maandagmiddag worden zij door de twee F-16's bij de grens van het Nederlands luchtruim opgewacht. Vanaf Schiphol vliegt Oranje verder in een Chinook-helikopter van de luchtmacht. Dinsdag wordt het Nederlands Elftal op het Museumplein gehuldigd en maken de spelers een tocht door de Amsterdamse grachten.