'Zweedse minister bezocht prostituee'

Sven Otto Littorin, die deze week aftrad als minister van Arbeid in Zweden, heeft gebruikgemaakt van de diensten van een prostituee. Hij heeft daarmee een wet overtreden die sinds 1999 van kracht is en die het betalen voor seksuele diensten verbiedt.

Dat heeft de krant Aftonbladet zaterdag gemeld. De affaire kan de positie van de regering van premier Frederik Reinfeldt verzwakken. Over twee maanden kiezen de Zweden een nieuw parlement.

Toen hij zijn vertrek bekendmaakte, noemde Littorin als reden voor zijn besluit dat hij het met zijn ex-vrouw nog niet eens heeft kunnen worden over de verzorging van hun drie kinderen. Huilend zei hij: "Mijn aftreden heeft drie redenen. Zij heten Emma, Gustav en Arvid". Littorin (44) haalde uit naar de pers die zijn kinderen met zeer intieme vragen zou hebben lastiggevallen.

Kort voor de persconferentie had Aftonbladet hem geconfronteerd met het verhaal van een 30-jarige oud-prostituee over haar contact met Littorin vier jaar geleden. De minister sprak de beschuldiging tegen.