Spaarloon in september vrij opneembaar

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) geeft het spaarloon per 15 september vrij. Dat maakte de bewindsman vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De Jager komt hiermee tegemoet aan een meerderheid van de Tweede Kamer. Aanvankelijk stelde de minister zich wat terughoudend op, omdat hij niet wist of de banken het wel zouden aankunnen. Het gaat namelijk om tegoeden ter grootte van vier miljard euro.

"Ik heb er goed met de banken over gesproken, en zij hebben geen bezwaar", meldde de bewindsman vrijdag echter. Eventuele problemen zullen zich vooral voordoen met de uitvoering, niet met eventuele kapitaalverschuivingen. Volgens de Jager zal ongeveer vijftien procent van het vrijkomende geld meteen worden uitgegeven. De rest laten mensen staan of boeken ze over naar een andere spaarrekening.

De Kamer wilde het spaarloon vrijgeven om zo de economie een oppepper te geven, zonder dat dit de staat extra geld kost. "We moeten er geen wonderen van verwachten", waarschuwde De Jager, "maar vijftien procent van vier miljard is nog steeds een hoop geld." Met de 'cadeaumaanden' oktober, november en december op komst, zal er vanaf september flink wat extra geld richting detailhandel vloeien, aldus de minister.

Het spaarloon is een regeling waarbij werknemers een gedeelte van hun brutoloon inleveren. Over deze inleg wordt geen inkomstenbelasting betaald. Het spaarloon ligt voor minimaal vier jaar vast. De Jager geeft nu de tegoeden vrij die zijn opgebouwd tussen 2006 en 2009.