Eurlings halverwege met spoedprojecten

Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft donderdag het startsein gegeven voor de aanleg van spitsstroken op de A9, A4 en A10. Daarmee is hij halverwege met de versnelde aanpak van dertig knelpunten op het wegennet.

Het gaat om de trajecten Velsen-Raasdorp (A9), Badhoevedorp-Nieuwe Meer (A4) en Nieuwe Meer-Amstel (A10), waar Rijkswaterstaat spitsstroken aanlegt in beide richtingen. Op de A9 tussen Badhoevedorp en Raasdorp komt een spitsstrook in de richting van Alkmaar.

De plechtigheid vond plaats bij Badhoevedorp in aanwezigheid van de directeur van Schiphol Jos Nijhuis.

Eurlings jaagt in de nadagen van zijn ministerschap nog een flink aantal eerste schoppen de grond in. Deze week gaat het om de nummers elf tot en met vijftien. Het gaat om wegprojecten die vallen onder de zogeheten Spoedwet wegverbreding, die sinds dit jaar van kracht is.

Het is de bedoeling dat alle dertig eerste schoppen voor mei volgend jaar de grond in zijn gegaan. Tien projecten worden voor mei 2011 ook opgeleverd. De wegwerkzaamheden zorgen wel voor extra files. Tijdens de zomervakantie veroorzaken de werkzaamheden minstens twee keer zoveel files als vorig jaar.

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om tussen 13 juli en 6 augustus de A9 bij Badhoevedorp tijdens de spits te mijden.