Nederland-Uruguay best bekeken programma ooit

Het WK-duel van Oranje tegen Uruguay dinsdag is het best bekeken televisieprogramma in Nederland aller tijden. Dat meldt de NOS woensdagavond. In totaal bijna 12,3 miljoen voetballiefhebbers zagen een deel of de hele wedstrijd.

Het oude record van 11,7 miljoen paar ogen dateert van 7 juli 1998, toen Oranje eveneens speelde om een finaleplaats op het WK voetbal. Destijds was Brazilië de opponent in Marseille. Na penalty's viel toen de Nederlandse droom echter in duigen.

Van de 12,3 miljoen Oranjefans zaten 10,6 miljoen, inclusief visite, thuis voor de buis te kijken hoe Nederland Uruguay naar huis stuurde. In totaal 1,7 mensen volgden de uitzending elders, bijvoorbeeld op het werk, in de kroeg of in de open lucht.

De top tien van meest bekeken televisieprogramma's bestaat overigens volledig uit wedstrijden van het Nederlands elftal. Van het huidige WK staat er nog een wedstrijd in de top tien. De kwartfinale van Nederland tegen Brazilië vorige week staat op de vierde plek met 11,5 miljoen kijkers.