Illegale koks Texel spelen verstoppertje

Bij een controle van restaurants op Texel zijn zondag drie illegalen en twee vreemdelingen zonder werkvergunning opgepakt. Controleurs zagen in een restaurant in Den Burg pannen op hoog vuur staan, maar geen koks. In een ruimte achter een geprepareerde schrootjeswand werden vervolgens drie Chinese mannen aangetroffen. Een van hen bleek illegaal in Nederland te verblijven en twee hadden geen werkvergunning.

Bij een ander restaurant, in De Koog, renden twee mannen de tent direct uit toen de politie kwam controleren. Een man rende zo snel dat een agent een fiets van een omstander besloot te lenen. Na een korte achtervolging werd de Egyptische man in de kraag gevat. Het duo bleek geen verblijfspapieren te hebben en wordt Nederland uitgezet.

Tegen de betreffende restauranthouders wordt een onderzoek ingesteld voor het tewerkstellen en huisvesten van een of meerdere illegalen. Een derde restaurant op het Waddeneiland had zijn zaakjes wel op orde.

De komende maanden gaan de vreemdelingenpolitie en de Arbeidsinspectie meer controles uitvoeren om uitbuiting van illegale vreemdelingen in Nederland te bestrijden, meldt de politie woensdag.