Priester steelt 1,3 miljoen dollar voor luxe leven

De Amerikaanse priester Kevin J. Gray was een populaire priester die een nederig leven leek te leiden. Hij had geen auto en liep elke dag naar de mis vanuit de parochie verderop waar hij woonde. De parochianen dachten dat hij kanker had en bewonderden hem om zijn hulp aan immigranten in de arme parochie in de Amerikaanse staat Connecticut.

Na een routinecontrole van de kerkelijke financiën, kwam er echter nogal wat boven water en de autoriteiten startten een justitieel onderzoek. Gray bleek er een dubbelleven op na te houden vol met mannelijke escorts, stripclubs, luxe restaurants, chique hotels en dure kleding. Alles betaald met geld gestolen van de parochie.

"Ongeveer een miljoen dollar", antwoordde Gray zonder aarzelen toen hem gevraagd werd hoeveel hij van de rekening van de kerk had afgehaald. Hij bleek uiteindelijk in zeven jaar tijd 1,3 miljoen dollar (ongeveer één miljoen euro) gestolen te hebben.

De 64-jarige Gray zei tegen de kerkleiding dat hij kanker had, maar de politie heeft daar geen bewijs voor gevonden. De ziekte is waarschijnlijk een dekmantel geweest voor de reisjes naar New York en zijn afwezigheid in de parochie.

Volgens de politie had Gray een hekel gekregen aan het priesterambt en was hij boos op het aartsbisdom omdat hij altijd de slechtste banen zou krijgen. Hij zei dat hij geld naar zichzelf had overgemaakt als aanvulling op zijn salaris en gaf toe dat hij een geheime deal met een telefoonmaatschappij had gesloten om extra geld te verdienen. De telefoonantenne was in de kerktoren geplaatst.

Gray had als enige toegang tot de financiële gegevens van de parochie. Er was geen raad van parochianen of een financiële commissie binnen de kerk.