'Zorg asielzoekers moet terug bij AZC's'

De zorg voor asielzoekers moet weer bij de asielzoekerscentra komen te liggen. Dat vindt de MOgroep voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. Aanleiding voor de stelling is de dood van een Somalische vrouw in een asielzoekerscentrum in Leersum op 27 juni. "Dit drama staat niet op zich en is een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen in de wijze waarop de zorg in AZC's nu geregeld is."

Eerder stelden GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Linda Voortman vragen over het voorval. Volgens hen was de vrouw nog maar enkele dagen eerder aangekomen uit Somalië. Haar toestand zou in de loop van zaterdagnacht zijn verslechterd, maar medici zouden geen reden hebben gezien voor een ziekenhuisopname. Uiteindelijk overleed de vrouw zondagochtend op een matrasje in de gang.

Asielzoekers moeten tegenwoordig zo veel mogelijk binnen het reguliere zorgsysteem worden geholpen, buiten de hekken van de asielzoekerscentra. Sinds januari 2009 zijn er daarom geen vaste artsen meer in de asielzoekerscentra. De MOgroep noemt de manier waarop de zorg nu is geregeld 'een politieke keuze om de kosten voor opvang voor asielzoekers zo veel mogelijk te beperken'.

Het uitgangspunt is volgens de MOgroep op zich niet verkeerd. "Maar het gaat voorbij aan taalproblemen en cultuurverschillen. Veel asielzoekers zijn getraumatiseerd en in de war. Daardoor is het lastig telefonisch uitleggen wat er aan de hand is." Op basis van deze informatie moet het centrum dat de zorg voor de asielzoekers regelt echter toch opmaken hoe urgent een verzoek om hulp is, aldus de instantie.

Daarbij ontberen medewerkers van het centrum dat de hulp moet regelen informatie over de bewoners van het asielzoekerscentrum. "Door al deze factoren is het risico groot dat signalen en symptomen niet goed worden geïnterpreteerd en de asielzoeker niet de juiste hulp krijgt."