Chinees steekt vijf mensen dood

Een man heeft in de Oost-Chinese provincie Henan een dorpshoofd en vier van diens familieleden doodgestoken. Een van de slachtoffers was de vijf maanden oude kleindochter van het dorpshoofd. Zijn 6-jarige kleinzoon raakte ernstig gewond. De dader, die zich overgaf nadat de politie waarschuwingsschoten had gelost, zei dat hij maanden bezig was geweest met de voorbereiding van de aanslag. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld.

Wang Haiyin zei dat hij de aanslag op dorpshoofd Wang Chengguo en diens familie heeft gepleegd omdat hij ruzie had over grondeigendom en uit woede over het karige staatspensioen van zijn moeder.

Steekpartijen in China zijn het afgelopen jaar veel in het nieuws geweest, met name de steekpartijen op scholen. Deskundigen zeggen dat de wortel van het probleem de wijdverbreide frustratie over de groeiende inkomensongelijkheid en de corruptie is. Bovendien heeft de gemiddelde burger niet de mogelijkheid om via juridische procedures zijn gelijk te halen.

In een tijdspanne van twee maanden had China te maken met vijf grote steekpartijen op scholen. Hierbij kwamen in totaal zeventien mensen om het leven en raakten er zeker vijftig gewond.

Uit officiële statistieken blijkt dat het aantal gewelddadige misdrijven in China het afgelopen jaar met tien procent is gestegen. Vorig jaar waren er 5,3 miljoen meldingen van moord, overvallen en verkrachtingen. Het was voor het eerst sinds 2001 dat het geweld toenam, aldus een rapport van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. In de begroting van dit jaar heeft de Chinese regering de uitgaven voor de openbare veiligheid sterk verhoogd.