Partyganger slikt twee keer meer dan clubbezoeker

Onder partybezoekers komt drugsgebruik twee keer zo vaak voor als onder clubbezoekers. Dat concluderen het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut voor Criminologie in de Feestmeter 2008-2009.

Van bezoekers van party's als Sensation en Dance Valley heeft bijvoorbeeld 31 procent het afgelopen jaar xtc gebruikt. Van de clubbezoekers gebruikte zestien procent deze drug. Onder de overige 15- tot 34-jarigen is dat drie procent.

Gevraagd naar hun drugsinname in de afgelopen maand zegt bijna een kwart van de partybezoekers xtc te hebben gebruikt. Twaalf procent gebruikte cocaïne, zeven procent amfetamine en vijf procent GHB. Onder clubbezoekers zijn die percentages respectievelijk negen, vijf, drie en twee.

De feestvierders gebruiken volgens de onderzoekers zelden typische straatdrugs als heroïne en crack. GHB beleeft volgens de onderzoekers een nieuwe piek. Veertien procent van de partybezoekers heeft het ooit gebruikt en zes procent van de clubbezoekers.

Tussen party- en clubbezoekers zijn grote verschillen als het gaat om het aandeel dat gebruikt, maar degenen die gebruiken nemen ongeveer evenveel drugs in. Hetzelfde geldt voor mannen en vrouwen. Mannen gebruiken vaker dan vrouwen, maar als vrouwen gebruiken, nemen ze net zoveel in als mannen.

Ongeveer tien tot twintig procent geeft aan problemen te hebben met drugs. Deze groep heeft bijvoorbeeld moeite om te stoppen. Een grote meerderheid heeft de afgelopen maand minstens een keer vijf of meer glazen alcohol op een avond gedronken.