Brits koningshuis kost 46 miljoen euro

De Britse koninklijke familie heeft vorig jaar voor 38,2 miljoen pond (ongeveer 46 miljoen euro) aan kosten gemaakt. Dit maakte Buckingham Palace maandag bekend.

Het bericht valt slecht bij de Britse burgers, nu de overheid onder leiding van premier David Cameron zware economische bezuinigingen heeft aangekondigd.

Eerder al werd er een stop gezet op het aannemen van nieuwe werknemers voor het paleis en maakte de minister van Financiën George Osborne bekend dat de kosten van de koninklijke familie voortaan met dezelfde kritische blik bekeken zullen worden als alle andere overheidsuitgaven.

Ondanks dat het totale bedrag ten opzichte van vorig jaar met 7,9 procent is gedaald, kondigde de actiegroep Republic aan maandag voor het paleis te protesteren. Zij eisen meer transparantie in de uitgaven die het Britse koningshuis doet. "De hervormingen in de financiering die de regering heeft beloofd, zijn een goed begin maar ze gaan niet ver of snel genoeg", verklaarde Graham Smith van de actiegroep.

Eerder dit jaar werd bekend dat het Britse koningshuis het duurste is van Europa, gevolgd door de Nederlandse koninklijke familie. Koningin Beatrix en haar gevolg zijn verantwoordelijk voor 39,6 miljoen euro aan kosten per jaar.