'Geen partijleiders in het kabinet'

De leiders van de partijen die straks een kabinet gaan vormen, moeten in de Tweede Kamer blijven zitten. Dat komt de stabiliteit van het kabinet ten goede, stelt oud-informateur Herman Tjeenk Willink.

Partijleiders moeten alleen zitting nemen in het kabinet als daar een dringende reden voor bestaat, schrijft Tjeenk Willink in een notitie die hij maandag samen met zijn eindverslag heeft aangeboden aan koningin Beatrix. Tjeenk Willink vindt verder dat er geen uitgebreid regeerakkoord moet komen waarin het hele kabinetsbeleid wordt vastgelegd. Hij bepleit alleen een akkoord over de financiële hoofdlijnen voor de komende vier jaar.

Bij onderwerpen waarover niets is afgesproken, is het dan de Tweede Kamer die besluit wat er moet gebeuren. Zo kunnen ook partijen die niet in de regering komen, toch meepraten. Tjeenk Willink verwijst hierbij expliciet naar de PVV, die ondanks de verkiezingswinst niet gaat regeren.

Verder moet al in een vroeg stadium worden afgesproken welke personen welke ministersposten krijgen, vindt Tjeenk Willink. Zo kunnen de bewindspersonen zelf meer bijdragen aan het programma van het kabinet.

Tjeenk Willink heeft de afgelopen week overleg gevoerd met koningin Beatrix en de fractievoorzitters. Dat leidt ertoe dat er de komende tijd onderhandeld gaat worden over de vorming van een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat gebeurt onder leiding van de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA).