[Tour de France] Uitslag eerste etappe

Alessandro Petacchi heeft de eerste etappe gewonnen van de Tour de France. De Italiaan van Lampre was de sterkste in de massasprint, die ontsierd werd door enkele valpartijen. Slachtoffers hierbij waren onder andere Mark Cavendish en Tyler Farrar. Omdat er geen bonificaties werden uitgedeeld blijft Fabian Cancellara de leider.

Na de plichtplegingen in Rotterdam werd de koers direct opengebroken. Lars Boom (Rabobank) sprong vanaf kilometer nul weg en kreeg twee renners mee, namelijk Maarten Wynants (Quick Step) en Alan Perez (Euskaltel).

Het peloton liet ze al vrij snel begaan en gaf de drie een maximale voorsprong van 7:30. Het peloton werd wel opgeschrikt door een hond die er midden doorheen liep. Hierdoor vielen onder andere David Millar, maar ook Adam Hansen van HTC-Columbia. De Australiër had last van zijn schouder en bleef lang achter het peloton bungelen.

Het peloton had geen zin om de drie koplopers te laten strijden om de dagzege en bracht al snel de voorsprong terug tot een minuut of drie en controleerden lange tijd die voorsprong. Op amper vijftig kilometer van de streep was dit nog maar anderhalve minuut en leek een sprint een kwestie van tijd.

Wynants bleek nog de meeste puf te hebben en ging er op dertig kilometer van de streep solo vandoor. Vanuit het peloton ging de Moldavisch kampioen Pljoesjkin ervandoor en sloot al snel bij de Belg aan. De twee kregen een klein minuutje van het peloton, maar toen Garmin (Farrar) en Cervélo (Hushovd) aan kop gingen sleuren liep de voorsprong weer terug. Uiteindelijk werden Wynants en Pljoejskin op negen kilometer van de streep ingelopen.

De treintjes van de sprinters werden in gereedheid gebracht, waarbij die van Cavendish en Petacchi het meest indrukwekkend leken. Bij de laatste serieuze bocht voor de finish gingen er een aantal renners onderuit, waarbij onder andere Rabobank-sprinter Oscar Freire lag. Ook Cavendish was betrokken bij die val, waardoor het een open sprint werd.

Echter was er nog een valpartij te noteren, waardoor ook Tyler Farrar voor de dagzege werd uitgeschakeld. De overige sprinters waren nog wel voorin te vinden en gingen sprinten om de dagzege. Bernhard Eisel ging daarna vroeg aan, evenals Lancaster. Die werden voorbij gespurt door Petacchi die verreweg de snelste bleek en dus de rit won, voor Mark Renshaw en Thor Hushovd.