Prinses Maxima zet lange traditie voort

Prinses Máxima doopte zondag in Venetië de Nieuw Amsterdam, het nieuwste cruiseschip van rederij Holland America Line (HAL). Máxima is daarmee het elfde lid van de koninklijke familie dat een schip van de in Nederland opgerichte rederij een behouden vaart wenst.

De traditie begon vreemd genoeg meer dan tachtig jaar geleden met prins Hendrik, terwijl het gemeengoed is dat een vrouw haar zegen geeft aan een nieuw schip. Hij doopte in 1929 de Statendam III. Al eerder wierp een lid van het koninklijk huis een fles champagne tegen de romp van een schip met de naam Nieuw Amsterdam. Dat was de Nieuw Amsterdam II waarbij koningin Wilhelmina in 1937 de handeling verrichtte.

Koningin Beatrix doopte al een HAL-schip toen zij nog prinses was en één in haar hoedanigheid als koningin. Koningin Juliana deed het in 1958, prinses Margriet werd maar liefst vier maal doopvrouwe van een varend HAL-hotel.

De Nieuw Amsterdam die Máxima heeft gedoopt, is het vijftiende schip in de vloot van de HAL en is samen met de Eurodam, dat in 2008 door schoonmoeder Beatrix werd gedoopt, het grootste passagiersschip in de Nederlandse koopvaardijvloot. Het schip biedt plaats aan ruim 2100 passagiers. Vooralsnog komt de Nieuw Amsterdam niet naar Amsterdam of New York, het schip gaat varen in het Middellandse Zeegebied en vertrekt in oktober naar Fort Lauderdale.

Rederij HAL werd in 1873 in Rotterdam opgericht, veel emigranten maakten met schepen van HAL de oversteek naar het beloofde land.